Kom i gang med den sunde livsstil med disse 5 gode råd

Hvad er den sunde livsstil? Sundhed handler om at gøre det bedste for dig selv, din hjerne og din krop, så du fungerer bedst muligt i din hverdag. Din sundhed har meget at sige, da det har en stor effekt på din generelle livsglæde men også på længden af dit liv. Men hvordan opnår man en sundere livsstil?

Hvorfor er det svært at holde sig sund?

En del af problemet er, at i udviklingen af vores verden og samfund, har vores hjerne ikke kunne følge med. Vores instinkter handler nemlig stadig om at spise så meget mad, vi har adgang til, med meget sukker, så vi kan få energi. Og det var også et godt instinkt at have, da mad var begrænset, og vi var nødt til at bevæge os en masse og kæmpe hver dag for at overleve.

Men sådan er det ikke i vores samfund i dag. Vi bevæger os mindre og spiser mere, og så straffer vi os selv for det, selvom vi blot følger samfundets normer. Vi har mindre brug for fight-or-flight, da vi sjældent er i livstruende situationer i hverdagen, og nu bruger hjernen pludselig den funktion til arbejde og andre ting, der gør og nervøse og stresser os.

Vi lever i et moderne samfund med en hulemands hjerne, og derfor er vi nødt til at tage nogle aktive valg, for at vi kan passe på os selv.

1: Tænk over din kost

Din kost spiller en stor rolle, og den har indflydelse på din krop, dit sind og din søvn. Mange mennesker spiser for at undgå at blive sultne, i stedet for at lade den ufarlige sult melde sin ankomst og derefter spise, til den er gået væk igen. Mange prøver slankekure igen og igen, bare for at vende tilbage til deres gamle spisevaner, så snart kuren er ovre.

Kommer kiloene igen, er det typisk fordi, at dit mind-set til mad er forkert. Det er noget af det, der kan gøre den største forskel, og det er der også kommet mere fokus på. Du kan for eksempel tage et kursus hos Luuna Sommer for at lære mere om dette, da det kan gøre en kæmpe forskel.

2: Prioriter bevægelse og motion

Det kan føles svært at få tid til bevægelse og motion i hverdagen, og mange bevæger sig næsten ikke. Men de, der begynder at gøre det, oplever, at de føler, at de har mere tid i dagen end før. Typisk er det fordi, at motion og bevægelse ikke kun er godt for kroppen, men også for hjernen. Hjernen bliver nemlig forfrisket og får et boost, og så er det nemmere at være skarp og skabe et overblik over dagen. Du behøver jo ikke at træne i et fitnesscenter hver dag eller begynde at træne op til et maraton.

Hvis du normalt ikke bevæger dig særligt meget til hverdag, kan det gøre en stor forskel bare et gå en lille tur hver dag. Det kan være, når du kommer hjem fra arbejde, når du står op om morgenen eller inden du går i seng. Det er en god idé at have et fast tidspunkt til det, så det bliver en del af din rutine. Bare en lille smule gør en forskel, og når du først er startet, skal det nok blive nemmere, og du får så småt et større behov og lyst efter det.

3: Arbejd på dit mind-set

Vi lever i et samfund med en masse idealer; det her er, hvad du skal spise, sådan skal du motionere, sådan skal du se ud, sådan skal du opføre dig, og der er generelt en masse krav og ideer til mennesker, som er en kasse, størstedelen af os ikke passer i.

Men idealerne er netop idealer, og derfor er det nemt at glemme, at de kan være urealistiske, og mange stræber efter dem og straffer sig selv, når de ikke opnår dem. Men du skal ikke gå efter dine mål for at passe ind eller for at glæde andre. Du skal gøre det udelukkende for din egen skyld.

Sæt realistiske mål, og lad endelig vær med at straffe dig selv, hvis du ikke når dem. Det er ikke sundhed, der definerer, om du er et dårligt menneske, eller hvad du fortjener i livet. Du skal behandle dig selv med bløde hænder, du skal støtte dig selv, for man lærer meget bedre med opmuntring end med straf.

4: Få styr på din søvn

Sundhed kan være meget individuelt, og det er meget varierende, hvad der virker for forskellige mennesker, men en ting, der er gældende for alle, er, at vi skal sove godt om natten. Generelt siger man otte timer hver nat, men det kan også være at lidt mere eller lidt mere er det helt rigtige for dig.

Men rigtig mange mennesker har problemer med at sove, og hvis du er en af dem, bliver du nødt til at finde ud af hvorfor. For nogle mennesker handler de om, at de sover i den forkerte seng til deres krop. Andre har dårlige vaner inden sengetid, der holder dem vågner, eller de sover i et forkert sovemiljø. Men mange ligger med tankemylder hver aften og kan ikke få hold i det igen.

Hvis det tager dig mere end en halv time at falde i søvn, selv når du kan mærke, at du er træt, kan det være det værd at undersøge, hvad holder dig vågen og hvad du tænker på. Det kan hjælpe at snakke med nogen om det.

5: Hold fast i dine vaner

Selvom der er mange ting, der bliver nemmere, når man tilgår dem med det rette mind-set, kræver det meste stadig en masse selvdisciplin og selvkontrol. Med en travl hverdag, er det ikke altid, at depoterne med selvdisciplin er fyldte, og man kan have lyst til at smide det hele væk.

Det  kan være en god idé at skrive et par noter ned om, hvorfor du gerne vil leve sundere, og så læse de sedler igennem, når dine kræfter er ved at rende ud. På den måde kan du blive mindet om, hvorfor du kæmper. Man siger som regel, at det tager 21 dage at skabe en vane, og selvom det lyder som kort tid, kan det føles længere, når man står i det.

Husk ikke at straffe dig selv, hvis du ikke lige får gjort det, du gerne vil på en dag. Du er ikke perfekt, og det er helt okay; det er ikke meningen, at du skal være perfekt. Det vigtigste er, at du prøver. 

Pas på dig selv

Den sunde livsstil handler om at passe på sig selv. Det handler om at presse sig selv til at nå sine mål, men også om at tage pauser, når man har brug for det, og ikke få dårlig samvittighed over det. At være sund er en evne, der skal trænes og opretholdes, før det bliver en vane og en automatisk lyst for dig. Meget af det handler om dit mind-set; hvis du arbejder med dit sind, arbejder du med dig som helhed.

Menu
Top